Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на Федералния резерв Пол Волкър почина на 92-годишна възраст

Пол Волкър, бивш шефа на Фед, почина на 92-годишна възраст
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пол Волкър, бившият председател на Федералния резерв, който успя да се справи с високата инфлация в САЩ през 80-те години на миналия век и десетилетия по-късно вдъхнови сериозни реформи на Уолстрийт вследствие на световната финансова криза, почина в понеделник на 92-годишна възраст, обяви неговата дъщеря Джанис Зима.

Волкър, за който дъщеря му Зима каза, че е страдал от рак на простатата, беше председател на Федералния резерв от 1979 до 1987 година.

През 2018 г. той публикува мемоарите си "Keeping at It: The Quest for Sound Money and Good Government" и изрази загриженост относно посоката на федералното правителство и загубата на уважение към него.

"Централният въпрос е, че се превръщаме в плутокрация", посочи той пред „Ню Йорк Таймс“ през октомври 2018 г. "Имаме огромен брой от изключително богати хора, които са убедени, че са богати, защото са умни и конструктивни. И те не обичат правителството и не обичат да плащат данъци", отбеляза той.

През 2009 година Пол Волкър започва да работи като ключов финансов съветник на президента Барак Обама и се оказа изправен във водовъртежа на финансови сътресения, правителствени спасителни програми  и негативния ефект от най-дълбоката рецесия в САЩ след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Той изпълняваше функциите на председател на Консултативния съвет за икономическо възстановяване от февруари 2009 г. до януари 2011 г.

Работейки с цел да помогне на американската икономика да се възстанови от кризата през 2008 година, тогава той предложи това, което стана известно като "Правилото на Волкър" и има за цел ограничи банките да правят високорискови инвестиции с парични средства на вложителите.

Откакто Доналд Тръмп стана президент през 2017 г., това правило започна да се преразглежда с оглед на неговата политика за по-малко регулации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна