Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

| обновено на 09.12.19 в 19:07
Филип Димитров
Снимка: Ани Петрова

Конституционният съдия и бивш премиер Филип Димитров е избран за заместник-председател на Венецианската комисия.

Димитров е представител на България в Комисията за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, от началото на 2017 година, когато зае мястото на друг конституционен съдия - професор Евгени Танчев. Сега той е адвокат в Съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург. Самият Димитров пък влезе в Конституционния съд от квотата на президента Росен Плевнелиев.

Експремиерът е избран за заместник-председател на Венецианската комисия на заседанието ѝ на 6 и 7 декември във Венеция, когато за председател е бил преизбран италианецът Джани Букикио.

Новината за избора на Филип Димитров идва дни, след като Венецианската комисия обяви препоръките си за промени в законодателството у нас, с които да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор.

В петък беше разпространено прессъобщение за тези препоръки, а за днес беше анонсирано публикуването и на целия доклад. Към този момент това все още не е факт, но пък в Народното събрание вече са внесени промените в НПК, които правителството прие на извънредно заседание в събота.

Според премиера  Борисов с тези законови промени България ще изпълни напълно всички препоръки, без промяна в Конституцията. В това обаче се съмняват коментирали предложенията юристи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна