Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Баксанова: Законопроектът за специален прокурор е написан неграмотно

Снимка: БГНЕС

Законопроектът на управляващите за специален прокурор, който би могъл да разследва главния прокурор, не отговаря на препоръките на Венецианската комисия, а и противоречи на Конституцията на страната ни. В този вид законопроектът не може да послужи на правителството пред никого. Той е написан неграмотно“. Това коментира пред БНР Екатерина Баксанова от Института за пазарна икономика.

„Целият избор и назначаване ще става през прокурорската квота на ВСС и освен че главният прокурор присъства там и участва в този избор, то тази квота е и подвластна на главния прокурор. Това е илюзия, дори житейска логика няма в тези идеи, камо ли правна“.

В предаването „Нещо повече“ Баксанова посочи:

„Ако искаме да имаме ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор при съмнение за извършване на престъпление, Конституцията следва да бъде изменена. Не може да пипаме само Закона за съдебната власт и НПК… Имаме нужда от системно решение и комплекс от мерки, включително конституционни изменения, а не от такава подигравка с правото, писана на коляно“.

Според Екатерина Баксанова бързането за приемането на този законопроект се дължи на желанието на управляващите да парират инициативата на президента за широка дискусия за мястото на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

Това, което се случи в събота и настоящият законопроект, по този начин еднолично да се направи за толкова кратко време, противоречи на всякакви демократични принципи за съставяне на законодателство“.

Интервюто с Екатерина Баксанова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна