Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнаха окончателно на прокуратурата делото за Дупнишката популярна каса

Георги Близнаков
Снимка: Кирил Фалин

Върнаха окончателно на прокуратурата делото за фалиралата Дупнишка популярна каса, ожилила над 200 вложители.

Софийски апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Кюстендил, с което е прекратено съдебното производство по делото, известно като „Дупнишка популярна каса“, фалирала през 2016 г. и делото е върнато на Окръжна прокуратура - Пловдив за отстраняване на съществени нарушения на процесуалните правила. Така, насроченото за 6 януари догодина поредно заседание няма да се състои, обявиха от Окръжния съд в Кюстендил.
Делото се води срещу съпрузите Георги и Ивона Близнакови, срещу които има повдигнати три обвинеиния - за незаконна банкова дейност, за пране на пари и за данъчно престъпление.
В ръководената от тях финансова институция, регистрирана по Закона за кооперациите, но функционирала като банка, потънаха около 4 млн. лв. - спестяванията на 216 души, подмамени с лихви до 16%, но загубили парите си.
По делото имаше няколко драматични заседания, пред залата се струпваха десетки от загубилите парите си - някои до 200 хил. лева.
През септември т.г. съпругът Георги Близнаков се самоуби - скочи от седмия етаж на блок в Благоевград.
Освен че го връща на прокуратурата за доизясняване, САС потвърждава и определението на първоинстанционния съд в частта относно отказа за изменение на мярката за неотклонение на Ивона Близнакова - тя остава с мярка „парична гаранция" в размер на 30 000 лв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!