Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 часа преди изборите във Великобритания политическите партии се опитват да преборят апатията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на британските политически партии  и техният антураж се опитват максимално да използат оставащите около 60 часа до извънредните общи избори на 12 декември, в четвъртък. Те кръстосват неуморно страната в опит да привлекат на тяхна страна все още многото британци, които още не са решили за кого да гласуват или пък просто нямат намерение да отидат до избирателните урни.

От многобройните проучвания, колкото и да има някакво разминаване в тях, става ясно, че консерваторите на премиера Борис Джонсън би трябвало да спечелят най-много места в Камарата на общините, така че най-големият въпрос си остава ще получат ли мнозинство да съставят сами правителство.

Днес Арлийн Фостър, лидер на северноирландската Демократична юнионистка партия, която помогна на предишните избори на Тереза Мей да получи работно мнозинство заяви, че на Борис Джонсън  не може да се вярва.

Когато Борис Джонсън се кандидатира за лидер на Консервативната паритя, той получи ентусиазираната подкрепа на североирландските юнионисти. Това обаче се промени рязко, след като стана известен неговият план за ново споразумение за излизане от ЕС, в което фигурира  митническа граница в Ирландско море – нещо, което той самият настояваше, че никога няма да се случи при едно правителство на консерваторите.

Въпреки че юнионистите на практика се почувстваха предадени, те далеч не искат лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин да спечели изборите и по време на предизборната кампания много внимават да не критикуват Борис Джонсън в личен план.

Тази сутрин обаче лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър явно не издържа и даде израз на чувствата си. В интервю за Би Би Си Фостър заяви пряко, че е трудно да се вярва на премиера. На въпрос може ли в бъдеще да приема думите на Борис Джонсън за чиста монета, Арлийн Фостър отговори в подобен дух с поговорка:

"Със сигурност ние ще се взираме в детайлите как този Брекзит ще изглежда. Ето защо до четвъртък ние ще продължим консултациите с търговските и данъчните власти, за да сме сигурни, че казаното отговаря на истината".

Фостър обаче отбеляза, че въпреки твърденията на Джонсън, че няма да има митнически проверки от данъчните служби, са били пределно ясни, планът за Брекзит предвижда стоките в Северна Ирландия, идващи от Великобритания, да бъдат проверявани.

Между другото - идеята на Борис Джонсън за точкова система по австралийски образец в новите закони за имиграцията и най-вече думите му, че много хора, които идват от ЕС, си мислят, че Великобритания е част от тяхната страна и липсва всякакъв контрол, разгневи мозина и социалните мрежи прегряха от коментари.

Ето какво написа журналистката Аш Саркат, политически коментатор от NovaraMedia: „Тази страна принадлежи на хората, независимо дали са родени тук или не. Аз имам много по-общо с полските ми съседи, отколкото с милионерите в правителството“.

А иначе, след пърноначалня ентусиазъм, когато бяха обявени изборите и хората се втурната да се регистрират, сега като че ли те се умориха да слушат едни и същи мантри толкова дълго време и се наблюдава нещо като апатия, която може наистина да накара мнозина и да не гласуват.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!