Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите в Конгреса с две обвинения срещу Тръмп

| обновено на 10.12.19 в 18:06
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократите в Камарата на представителите на САЩ официално обвиниха президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт.

Демократите отправиха две обвинения - за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване.

„Днес, служейки на Конституцията и страната ни, Комисията по правни въпроси внася две обвинения за импийчмънт, според които президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е извършил тежки престъпления", обяви председателят на Комисията по правни въпроси към долната камара Джери Надлър.

"Републиканецът Тръмп вижда себе си над закона", заяви председателят на правната комисия и добави: "Трябва да сме ясни, никой, дори и президентът, не е над закона".

Надлер, обграден от председателят на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси и председателите на другите комисии, които разследваха дали Тръмп трябва да бъде подложен на импийчмънт, посочи, че ръководената от него правна комисия ще представите двете обвинения по-късно тази седмица. Това е следващата стъпка в процеса, който в крайна сметка може да доведе до опит за отстраняване на Тръмп от президентски пост.

Той посочи, че първото обвинение, което ще бъде повдигнато срещу президента, е злоупотреба с власт, след като се е стигнало до заключението, че Тръмп е поискал чуждестранна намеса в президентската надпревара през 2020 година чрез неговите отношения с Украйна, което е "навредило на националната сигурност" и  е "честността на предстоящите избори".

Освен това президентът е обвинен във възпрепятстване на Конгреса посредством очевидните опити на Тръмп да "скрие доказателства" от депутатите по време на разследването за импийчмънт.

"Нашият президент държи на общественото доверие. Когато предаде това доверие и се постави пред страната, той застрашава конституцията, той застрашава нашата демокрация и застрашава националната ни сигурност", добави Джери Надлър.

От Белия Дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп ще коментира двете "безпочвени" обвинения за импийчмънт по време на обсъждането на процедурата в Сената.

"Демократите от Камарата отдавна чакат да заличат гласовете на 63 милиона американци, гласували за Доналд Тръмп. Те решиха, че трябва да започнат процедура за импийчмънт срещу президента, защото не могат законно да го победят през изборните урни", се подчертава в изявлението на Белия дом.

"Президентът ще се справи с тези фалшиви обвинения в Сената и очаква да бъдат изцяло оневинени, защото той не е направил нищо лошо", се посочва в изявление на прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

Републиканците на президента Тръмп също атакуваха процедурата за импийчмънт. От предизборната му кампания отговориха, че демократите се занимават с този политически театър, защото нямат силен кандидат за изборите през 2020 г. и те го знаят.

Самият той обяви за смехотворни обвиненията, които му отправиха демократите в процедурата по импийчмънта му.

„Джери Надлър преди малко каза, че съм бил „оказал натиск на Украйна с цел намеса в изборите от 2020 година“. Това е смехотворно и той знае, че не е вярно“, написа в Туитър Тръмп, който отново определи случващото се като лов на вещици.

Камарата на представителите може да гласува за импийчмънт на Тръмп още следващата седмица. Решаващата дума обаче има Сенатът, където републиканците на президента имат мнозинство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна