Eмисия новини
от 04.00 часа

Нова клиника отвори врати в онкоболницата в София

12
Професор Галина Куртева
Снимка: Ани Петрова

В Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология беше официално открита новоизградената Клиника по медицинска онкология - химиотерапевтичен комплекс. Ремонтът струваше 1 300 000 лева, отделени от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Два от неизползваните досега етажа на сградата бяха превърнати в модерна клиника, отговаряща на всички условия за европейско лечение и безопасност на пациентите, съобщават от болницата. Тя е най-голямото и престижно специализирано заведение за лечение на онкологични заболявания в страната, което осигурява болнично обслужване на повече от 13 хиляди души годишно.

Болницата предлага комплексно лечение на пациентите си съобразно най-добрите световни практики - извършва се хирургична дейност, медикаментозно лечение и лъчелечение.

На територията на болницата се намира най-големият лъчетерапевтичен комплекс в България.

В момента тече реконструкция в Клиниката по нуклеарна медицина и ще бъде инсталиран най-модерният ПЕТ КТ скенер в Югоизточна Европа. Апаратурата трябва да започне да обслужва пациенти през първата половина на 2020 г.

Освен медицинските успехи, лечебното заведение може да бъде пример за добро финансово управление. За период от две години просрочените задължения бяха намалени от 7,5 млн. лева на 1 900 000 лева, като планът е 2019 година да завърши без дългове.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Бум на хепатит А в Бобов дол

публикувано на 17.01.20 в 11:45