Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

| обновено на 10.12.19 в 09:53

ЛИТЕРАТУРА  

Две мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България, ще се проведат от 10 до 15 декември в Националния дворец на културата– 47. издание на Софийския международен панаир на книгата и седмият Софийски международен литературен фестивал.

Официалното откриване на Панаира е от 17:00 часа в Централното фоайе на НДК.
Участват над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина, а още от първия ден на изложението ще има вълнуващи литературни срещи, премиери, събития за деца.

Щандовете на издателите ще работят от 10 до 20 ч.

Международният литературен фестивал ще представи многообразието на френскоезичната литература.
Ще можете да разгледате малка част от книгите, създадени от художника Яна Левиева. Те ще са разположени до самата сцена на събитията от Фестивала, в Мраморното фоайе на НДК.

Културната програма включва над 70 литературни събития - срещи с български и чужди автори, преводачи и издатели, както и премиери на най-новите книжни заглавия у нас, съобщи пред БНР Велизара Добрева - председател на Асоциация „Българска книга”.


МУЗИКА

  • Коледен концерт на Йълдъз Ибрахимова и Софийския духов оркестър организира Столичната община и Дом на културата "Искър".

От 19:00 ч. в зала "България" публиката ще се наслади на богата музикална палитра от джаз, фолклор и цигански романси и изпълнения на произведенията на Жорж Бизе, Джордж Гершуин, Клод Франсоа и др.

Диригент на концерта ще бъде Юли Дамянов. Със специалното участие на Борислав Йоцов и Христо Йоцов.


  • "София квартет“ ще удиви столичани с уникален концерт, предлагащ музика, забавление и питие. Това може да се види единствено по време на серията „Концерти с дрескод“. Камерният състав на Софийската филхармония е готов за петия концерт от поредицата.
В Музиката на Австрия столичани ще се потопят в Камерна зала "Българя" от 19 ч. Програмата включва: Веберн - Langsamer Satz, Моцарт - Струнен квартет из 10 Beruhmten String Quartets и Шуберт - Струнен квартет оп. 29 “Розамунда”. Ще се състои и премиерата на "Романс"- пиеса, специално написаната за „София квартет“. Композитор на пиесата е Ангел Заберски. Обявен е и дрескод за публиката - цвят на златото.

ИЗЛОЖБА

Изложба на Центъра за изкуства, култура и образование (ЦИКО), посветена на Коледните и Новогодишни празници, се открива от 18:30 часа в Галерия – ОКИ „Надежда“ .

Участват деца от ВГ „Надежда“, музикалната школа при ЦИКО и Венцислава Крумова – цигулка, от ДЦИ ОКИ „Надежда“. Входът е свободен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна