Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди унгарци протестираха срещу плановете на правителството да контролира театрите

Унгарци протестират в Будапеща срещу плановете на правителството да контролира театрите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди унгарци излязоха на протест снощи в Будапеща срещу плановете на правителството да контролира театрите. Критиците на правителството на премиера Виктор Орбан смятат, че целта е да се ограничи независимостта на артистите, които често излизат с антиправителствени позиции.

„Когато защитаваме свободата на театъра, защитаваме свободата на града“, каза новоизбраният кмет на унгарската столица Гергей Крачон пред 5-те хиляди демонстранти. 

Вчера унгарското правителство внесе законопроект в парламента, който предвижда реформа във финансирането и управлението на държавните театри. Това стана след скандал с директора на един от най-големите театри в Унгария, който предизвика критики от управляващата партия Фидес, че театрите изискват пари от държавата и същевременно отказват намеса във вътрешните им дела и укриват престъпления. 

Ако законът бъде одобрен, финансирането става условно и държавата ще избира директорите на театрите. Законът може да бъде приет от депутатите утре. Това би било поредният удар срещу независими институции в Унгария, откакто Орбан дойде на власт през 2010-та година и централизира властта с реформи в съдебната система, медии и образованието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна