Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български народни песни ще звучат на празнични концерти в Русия

Снимка: @choirboryana

След броени дни Женският народен хор „Боряна“ - гр. Пловдив с ръководител Николай Гурбанов заминава на кратко турне в Русия. Съставът ще изнесе три концерта, в които участва и известната странджанска певица Златка Ставрева. От нея научаваме подробности за предстоящите изяви:


Страната ни получи покана българска културна делегация да посети Русия и да вземе участие в тържествени концерти по Никулден (стар стил) в Областния театър „Ломоносов“ в гр. Архангелск („Поморские гуляния на Николу Зимнего“). Домакини са музикантите от Държавния академичен Северен руски народен хор с главен художествен ръководител Светлана Игнатиева, заслужил артист на Русия. Хорът е с 90-годишна история,  съставен е от прекрасни женски гласове и е сред традиционните участници в Пасхалния фестивал в Москва, чийто артистичен директор е Валерий Гергиев.


Нашето гостуване в Русия е от 14 до 17 декември, ще имаме концерт в Архангелск. Следва един в гр. Новодвинск, който е под наслов „На Новодвинск с любов“ (Новодвинску с любовью) и един в гр. Северодвинск. Нашата делегация води проф. Севдалина Тороманова, председател на Общинския съвет в Бургас. Женски народен хор „Боряна“ е една нова вокална формация, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Репертоарът ѝ се състои от творби на нашите известни композитори Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.


В програмата, която са подготвили за Русия, са включени песни от всички фолклорни области на страната ни. Основател на хор „Боряна“ е Николай Гурбанов – председател на Български младежки фолклорен съюз. Той е автор на над 50 творби за народен хор и над 100 обработки на народни песни и инструментални мелодии. Аз ще се представя с автентичен странджански фолклор.

Всички, които познават българската народна музика, със сигурност са чували песните на Златка Ставрева. Десетилетия тя съчетава соловата си кариера с активна педагогическа дейност. Работи неуморно за развитието на младите таланти в община Приморско. Основател е на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“, който през 2020 г. ще се проведе за девети път. Родена е в сърцето на Странджанската фолклорна област - с. Кости, там, където са съхранени старинни народни песни, а нестинарите и до днес извършват своя магически огнен ритуал. „Тудоро, Тудоро“ − една от песните, свързани с нестинарството, ще прозвучи и на предстоящите концерти в Русия.


Г-жа Ставрева сподели също, че ще предаде на домакините от Държавния академичен Северен руски народен хор специално поздравление от кмета на град Приморско д-р Димитър Германов и покана за гостуване в деветото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“.

Сред изпълнителите в концерта е и доц. Донна Михайлова − лауреат на всеросийски и международни конкурси, преподавател в института „Иполитов-Иванов“ ( Государственный музыкально-педагогический институт имени М.М. Ипполитова-Иванова), солистка на оркестър „Гусляры России“ от Москва. Донна Михайлова е концертираща певица, изследовател и педагог в областта на фолклора. От години тя е член на журито на „Атлиманска огърлица“ и е символичен посланик на творческото взаимодействие между Русия и България. Донна е потомка на бесарабски българи и е носител на песенните традиции, които е наследила от своите родственици. След програмата на гостите от България, аз ще построя своеобразен културен мост към изпълненията на Северния хор. Ще открия втората част на концерта с българска народна песен от Одеска област, Болградски район, с. Калчево. Тя е от репертоара на моята майка Мария Маврова (от Украйна) и се нарича „Месчанта (месечината) рану изгрява“. Ще пея в съпровод на оркестъра на Северния хор с диригент Александър Качаев - заслужил артист на Руската федерация- сподели пред Радио България доц. Михайлова.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.