Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха Нобела за мир на етиопския премиер

| обновено на 10.12.19 в 19:24
Абий Ахмед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Стокхолм и Осло връчват тазгодишните Нобелови награди - по традиция на 10 декември - годишнината от смъртта на основателя им Алфред Нобел.

На 9 юли Етиопия и Еритрея сложиха край на 20-годишна война между двете съседни страни. Ключова роля за примирието играе 43-годишният етиопски премиер Абий Ахмед, който е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир.

„Бях млад войник, когато избухна войната между Етиопия и Еритрея. Видях с очите си грозотата войната, когато братя избиват братя. Искаме Африканският рог да се превърне в люлка на мира и прогреса. Нашият ангажимент за мир е несломим“, заяви Ахмед в Осло.

В Стокхолм, където се връчват останалите Нобелови награди, се проведе и протест. Той бе организиран от сдружението „Майки от Сребреница“ и е насочен срещу решението на Шведската академия да присъди Нобеловата награда за литература за 2019 г. на австрийския писател и драматург Петер Хандке.

Номинацията му предизвика още с оповестяването ѝ преди два месеца критики в няколко балкански страни, където Петер Хандке е познат с просръбката си позиция по време на войните в бивша Югославия през 90-те години. Турция, Албания и Косово бойкотираха днешната церемония в Стокхолм, изразявайки така протеста си срещу лауреата на наградата за литература Петер Хандке. За тях австрийският писател и драматург е неприемлива номинация заради подкрепата му за бившия югославския лидер Слободан Милошевич.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна