Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската борса Cboe купува 20% от клиринговата къща EuroCCP на Euronext

Борсовата компания Cboe Global Markets Inc. обяви във вторник, че ще придобие най-голямата европейска клирингова къща за търговия с акции - EuroCCP (European Central Counterparty N.V.). Цената на придобиване не беше оповестена публично, но Cboe заяви, че планира да финансира операцията с пари в брой и да приключи сделката през първата половина на 2020 година.

Cboe Global Markets е една от най-големите американски борси, като тя е притежание на Chicago Board Options Exchange и на оператора за търговия на акции BATS Global Markets.

Водещата общоевропейска борса Euronext, която е един от собствениците на клиринговата къща EuroCCP, обяви по-рано днес, че е сключила обвързващо споразумение за продажба на 20%-ия си миноритарен дял на Cboe Global Markets, заедно с другите настоящи акционери на EuroCCP. Това означава, че наред със Cboe, другите собственици на EuroCCP ще бъдат ABN Amro Clearing, Bats Europe, DTCC и Nasdaq.

Очаква се нетните приходи за Euronext от продажбата да бъдат около 9 милиона евро.

Също така се очаква инициативите за генериране на положителна финансова възвръщаемост в дългосрочен план да доведе до намаляване на печалбите на Cboe Global Markets през следващите три до четири години. Понастоящем се очаква потенциалното въздействие върху печалбата на акция да бъде от 0,08 до 0,10 долара за 2020 и 2021 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна