Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Направено с обич – Мария Донева за книгите на Джулия Доналдсън

4
Мария Донева с една от книгите на Джулия Доналдсън
Снимка: Личен архив

Книгите на Джулия Доналдсън имат щастлива съдба. Оригиналните и забавни истории на книгите ѝ са илюстрирани от Аксел Шефлър, а на български ги превеждат Манол Пейков и Мария Донева. Получава се чудесно съзвучие между слово и образ, а героите на Доналдсън проговарят на български без загуба в превода и смисъла. 

Приключенията на метлата и тези на Грузулака отвеждат децата в приказен свят, където героите преживяват купища приключения, а поуката ако я има е деликатно внушена, не натрапена. 

Историите, издържани в мерена реч, приобщават децата от ранна възраст към вълшебството на четенето, обогатяват емоционалния им свят и подаряват споделени мигове над страниците между родител и дете.

Сред скорошните издания на тандема Доналдсън-Шефлър е "Съчко": "Той е добро същество. Живее със своята любима Съчка и трите си мили деца в тяхното семейно дърво. Но един ден всичко се обърква! Съчко е отвлечен и поема по дългия път обратно към своя дом, а препятствията са толкова много, че въпреки цялата му упоритост, ще е нужно истинско чудо, за да се прибере при своето семейство. Кой ще му помогне?

Приказката внушава уважение към всичко живо, вяра, че обичта винаги побеждава, и създава празнично настроение" - казва Мария Донева, а в звуковия файл тя споделя радостта си от работата по книгите на Джулия Доналдсън, радост, която достига и до читателите, независимо на каква възраст са.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия