Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картините на Хейди Ефрат − среща между студения пейзаж на Севера и слънцето на България

4
Снимка: @ArtHouseSofia

„Има един период от живота, който няма нужда да бъде развалян от безпокойство и отговорности. Начинът, по който се събуждаме, е важен, защото трябва да се справим с всеки дълъг ден. Нашето детство е нашето утро” – думите са на финландската художничка и писателка Туве Янсон, която създава своите рисувани истории за деца през 1945 г. В опит да задържи детството при себе си, чрез игра с ярки и закачливи комбинации от цветове, рисува нашата съвременница Хейди Ефрат, също от Финландия.

Тя е художник – пътешественик, защото съдбата я заставя да живее и твори на различни места по света. Детството й минава в родната Финландия, там завършва училище за дизайн, а след това отива в Германия, после в Израел, Филипините и в момента живее със семейството си в България. Като художник тя е щастлива, че може да работи навсякъде, да се вдъхновява от всичко, което я заобикаля, и непрекъснато да преоткрива себе си. Нейни картини има в различни частни колекции във всички държави, през които е преминал пътят ѝ, а отскоро и в България. Поредната изложба на Хейди Ефрат беше открита преди седмица (3.12) в арт пространството „Къщата на София“, където тя се представя с 20 свои мащабни творби в размер 100х120 см до 15 януари 2020 г.

Хейди изучава по свой начин цветовете, обича да наслоява боите, придавайки огромна дълбочина и блясък на картините. Казва, че в рисуването й са закодирани скрити послания, като целта е зрителят да остане изненадан, но в никакъв случай безразличен. Смесването на цветовете е като терапия за душата – казва художничката. Тя има своя рецепта за това, как се прави съвременно изкуство. Вземаме лист канава, след това добавяме бои, а после ги смесваме. Към това прибавяме някаква смътна, едва доловима, далечна идея. Решаващо е да използваме ярка вълна от своето въображение. Всичко сякаш е на мястото си, цветовете са балансирани, а картината е завършена тогава, когато очите, които я гледат, си отпочиват, а мисълта намира своя пътека през разказа, създаден от художника – казва Хейди Ефрат.


Природата в България е много вдъхновяваща за моето изкуство. Това ме изненада, толкова е красива страната ви, невероятна е. Повечето от картините, показани в изложбата, са рисувани в България. Преди да пристигнем тук, аз нямах никакви очаквания и не знаех нищо за страната, но сега съм много щастлива, че съм тук. Хората са много достъпни, тук е много лесно да бъдеш себе си и да те възприемат такъв, какъвто си. Българите освен това са много топли хора, много са любопитни, а и са много гостоприемни, така че е лесно за един чужденец да дойде и да намери приятелска среда у вас. В София съм с двете ми дъщери, които често идват в моето ателие, помагат и рисуват едновременно с мен. Винаги посещават изложбите ми и много обичат да говорят за изкуството. Може би някой ден и те ще тръгнат по същия път, но най-важното е да следват собствената си интуиция и сами да направят избор. Аз съм избрала да се занимавам с модерно изкуство, но в никакъв случай не се ограничавам в определен жанр.


Понякога рисувам много абстрактно, друг път реалистично, понякога семпло, а друг път се фокусирам върху детайлите. То е въпрос на настроение и въображение, а вдъхновението идва от само себе си. Вярвам, че картините не са зависими от мястото и времето, те дори могат да променят формите си в очите на зрителя. Изкуството се ражда в моменти на объркване, проясняване, много работа и една прекрасна поредица от случки и емоции, подобно на живота. Себеотдаването и почтеността на художника създават нещо удивително и истинско върху неговите платна.

 Снимки: @ArtHouseSofia


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени