Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли раздвижване в отношенията Киев - Москва

Лидерите на Русия Владимир Путин, на Франция - Еманюел Макрон, на Германия - Ангела Меркел и на Украйна - Володомир Зеленски (отляво надясно) на първата среща Нормандската четворка след избирането на новия украински президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немислимо беше да се очаква пробив от първата от три години среща при един толкова сложен въпрос, заяви пред БНР директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков относно вчерашната среща на Нормандската четворка. Президентите на Русия, Украйна, Франция и Германия се видяха в Париж, за да се опитат да намерят решение на проточилата се вече няколко години криза в Украйна.

„Самата ситуация в света не предполага за момента някакво позитивно развитие. Конфронтацията ЕС – Русия, НАТО – Русия, САЩ – Русия продължава, при това без да намалява нейната интензивност и то във всички сфери. Второ – в самата Украйна има много силни настроения срещу изобщо диалога Путин – Зеленски. От тази първа среща трудно може да се очаква нещо повече освен един старт“, обясни Кючуков в интервю за предаването „12+3“ и продължи:

„Имаме факт, не е ясно дали ще имаме процес. Това е като че ли основното, което може да се каже за тази среща. Самият факт, че тя се проведе, че Нормандският формат след 2016 г., когато беше последната среща, отново е действен и че Макрон и Меркел дадоха възможност на Путин и Зеленски да се срещнат и да разговарят директно един с друг, е позитив“.

Според него има поне 3 условия, които са необходими, за да може да се мисли за реални решения:

„Първото е възобновяването на диалога, което надявам се, че се случва. Второто е възстановяване на доверието. Третото е възвръщане на сигурността. Без тези предварителни условия, трудно може да се намерят конкретни решения на този толкова сложен проблем“.

Зеленски като че ли на този етап не можеше да се върне в Киев със споразумение, изказа мнение Кючуков и посочи какво е постигнал украинският президент:

„Той каза, че иска да възстанови диалога и на пресконференцията констатира, че диалогът е възобновен. И второ – че иска да прекрати войната. Тези договорености, които бяха постигнати в Париж – за размяна на всички арестувани лица до края на годината, за пълно примирие от началото на следващата година, да се търси разграничаване и изтегляне на въоръженията – всичко това са стъпки, които са позитивни и които като цяло вървят в посоката, която Зеленски си беше поставил. Големият въпрос е дали всичко това ще се осъществи“.

Според експерта извън политическия диалог трудно могат да се търсят решения.

„Сценарият военна победа, за която и да било от двете страни е неосъществим, надявам се е немислим. Сценарият с едностранни отстъпки от страна на Русия също ми се струва трудно приложим. Сценарият „продължаване на статуквото“ не води до нищо. Замразяване на конфликта е същото като това да се поддържа статуквото“, подчерта той.

По думите му колкото по-дълго време продължава този конфликт и колкото повече Украйна губи контакта със собствените си граждани, толкова по-трудно след това ще бъде намирането на решение. Според него и Русия няма интерес от това.

Нов етап в решаването на украинския казус

„Това е нов етап в обсъждането и решаването на проблемите с украинския казус. Новият президент Зеленски показа, че има нова визия и дава нова форма за разширяване на диалога. Има някакво раздвижване между отношения Киев - Москва“, коментира от своя страна проф. Нина Дюлгерова.

Според нея въпреки срещата на Нормандската четворка и въпреки позитивната нагласа вчера министрите на външните работи на Европейския съюз отново се обединиха около решението, че за следващите 6 месеца ще бъдат продължени икономическите санкции към Русия.

„Освен това Русия получи отказ за участие в олимпийски и в световни първенства за следващите четири години… Но през последните няколко седмици Русия постигна няколко много важни споразумения не само за нея, но и за развитието на енергийното пространство в световен мащаб. Като включим към това и срещата на Нормандската четворка, нещата за Русия се развиват позитивно“.

Интервюто с Любомир Кючуков и с проф. Нина Дюлгерова можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!