Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чети, за да бъдеш

Посланиците на кампанията "Чета, следователно съм" заразяват със страст към книжните пътешествия

БНР Новини
Любен Козаров, Ива Дойчинова, Мария Касимова и Темз Арабаджиева
Снимка: Здравко Петров

В съвременния свят информацията е на клик разстояние. За секунди можем да скачаме от страница на страница и да сърфираме през тонове информация. Все пак голяма част от мъдростта, която човечеството е събирало с хилядолетия, е "архивирана" между страниците на книгите. Там са по-голямата част от съществените неща, чието осъзнаване минава през четенето. През книгите минава и пътят към нас, към по-чувствителната, начетена и богата версия на самите нас.

Софийският международен книжен панаир започва с мотото "Чета, следователно съм". То е мотото и на кампания, която няма да приключи с края на панаира.

Заклетите читатели нямат нужда от убеждаване във важността на четенето, но има една голяма група хора, непрогледнали за даровете му. Особено тежки са пораженията при поколението, родено през 90-те, така нареченото "изпуснато" поколение, израснало без книги. Днешните "дигитално родени" деца също рядко четат.

Четенето заразява с любов, но за да достигне до повече хора, са му нужни малко усилия. Това е и идеята на кампанията – интересът към книгите да се насърчава не-кампанийно, затова пък страстно и аргументирано, както ще се убедите от разговора в "Нашият ден" с посланиците на каузата: Мария Касимова, Темз Арабаджиева и Любен Козаров.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Eduardo De Crescenzo

Още. Пак. Ancora!

публикувано на 19.01.20 в 11:20
Любомир Бъчваров

Вглеждане в себе си

публикувано на 19.01.20 в 10:30