Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ядрената енергетика е важна и за националната, и за европейската сигурност

| обновено на 10.12.19 в 17:30
Снимка: пресслужба на МС

За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност. Това заяви Бойко Борисов пред енергийни експерти от Държавния департамент и министерството на енергетиката на САЩ.

Делегацията е у нас в изпълнение на постигнатите договорености от срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември във Вашингтон, като целта е да се запознае в детайли с работата на енергийните предприятия в България.

Според Борисов проектите "Балкански поток" и интерконектора с Гърция помагат за истинската диверсификация в целия регион, а ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между България и САЩ:

„Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато Европейската комисия приема плана за „Зелена Европа“ на председателката Урсула фон дер Лайен, така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс след десет години. Тезите съм си ги защитил пред цялото ръководство на Щатите".

Американските експерти са посетили вчера площадката на АЕЦ „Белене“, а през следващите дни ще посетят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени