Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пети път връчиха наградите за студентско творчество „Георги Черняков“

Сборникът "Гнездото" с творби на лауреатите - 2015-2019

Изгубено поколение

светът ме напуска
границите ме убиват

нашето време е зима

превърнала се в живот

нощната лампа иска да бъде слънце
картината на стената семейство
празната къща дом 
а ние – хора

Това е едно от стихотворенията на Александър Арнаудов, студент в Университета „Дънди”, Шотландия, удостоен с първа награда в раздел „Поезия“ на петите литературни награди „Георги Черняков“.

Втора награда беше присъдена на Николета Стефанова от Американския университет в Благоевград. Съюзът на българските писатели връчи Специална награда на Александрина Валенти от Университета за изящни изкуства в Рим, Италия. В раздел „Проза” лауреатите са: Първа награда – Владимир Илиев, студент в СУ „Св. Климент Охридски”; Втора награда – Таня Войнова от Бургаския университет „Проф. А. Златаров”; Специалната награда на Националния студентски дом беше присъдена на Светлана Великова от Великотърновския университет.

Директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов подчерта, че за първи път от 15 години насам ръководената от него институция подкрепя сборник с творби на писатели студенти, озаглавен „Гнездото”. 

Харизмата на литературния критик Георги Черняков, ментор на младите творци през 70-те, 80-те и 90-те години на 20-и век, продължава да привлича енергията на всяко следващо поколение от студенти, изкушени от писането и опитващи перото си в различни литературни жанрове. Поредната церемония доказа, че Националният литературен конкурс „Георги Черняков” се превръща в устойчив формат. 

Финансовото измерение на наградите е подкрепено от меценатите Васил Панчев, Илко Минев, Катя Кремзер и Весела Райчинова. Журито в състав Лъчезар Лозанов, Ивайло Кицов и Славимир Генчев оцени творбите на 40 поети, историите на 23 разказвачи и хумористичните текстове на трима автори.

Анжела Димчева, поетеса, литературен критик и председател на Обществото на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”, представи в „Артефир“ тазгодишния литературен конкурс за писатели-студенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!