Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на безценните документи 2

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковния архив, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Института за изследване на изкуствата, БАН, Етнографския музей, Музея на МВР, където експерти ни показват реставрационни методи на стари свитъци, пергаменти и книги. Разказват ни историите на различни документи и през тях илюстрират спецификата на текстовете, боите, с които са написани и украсени те. 

Епизод 2 е със заглавие: „Реставрацията – между чаеното масло, боите, шикалките, мулажите и дигитализацията“. В него експерти и учени разказват за консервацията и различните обработки на книжните паметници. За метода за „обезпаразитяване“ на книгите „аноксия“ и какво представляват мулажите. От какво са се изработвали боите за писане през вековете и какви експерименти се правят днес.

Събеседници: от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: доц. Красимира Александрова, директор; д-р Бояна Минчева, ръководител направление „Опазване на ръкописно документалното наследство“; д-р Александър Касабов, главен библиотекар в музикално издание и звукозапис, и Наталия Владинова, консерватор и реставратор. И още: проф. Боряна Христова, от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Елисавета Мусакова от Института по изследване на изкуствата към БАН, проф. Вася Велинова, ръководител на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, доц. Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия.



Специално благодарим на Мартин Хафизи за музиката, изпълнена от „Half easy trio“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени