Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над половината българи не са доволни от демокрацията у нас, сочи проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

55 на сто от българите не са доволни от начина, по който работи демокрацията в страната ни, но също така 59 на сто от сънародниците ни смятат членството в ЕС за нещо добро. Това сочат данни от проучването „Парламентарен барометър“ за тази година, осъществено от Европейския парламент.

Макар повече от половината българи да са недоволни от демокрацията у нас, над половината са удовлетворени от начина, по който тя функционира в ЕС, показва проучването.

Евроскептиците или тези, които смятат, че членството на страната ни в общността е нещо лошо, са едва 9 на сто, като 32 на сто го определят като нито добро, нито лошо. Най-силна е подкрепата му сред младежите на възраст между 15 и 24 години - 67 на сто или с 3 на сто повече, отколкото запитаните от всички страни-членки. Като основни дейности, по които според сънародниците ни трябва да работи Европейският парламент, те посочват на първо място борбата със социалната изолация и бедността и веднага след това с равен брой гласове създаването на правилните условия за икономически растеж и инвестиции и подобряването на правата на потребителите и качеството и достъпа до здравни услуги.

Малко повече от 1/3 от запитаните българи спрямо другите граждани от ЕС са на мнение, че приоритет на Европарламента трябва да бъде борбата с промените в климата, което е и приоритет на комисията Фон дер Лайен.

Като основни проблеми, свързани с промените в околната среда, сънародниците ни посочват на първо място замърсяването на въздуха и след това на реките, езерата и подпочвените води. Най-голяма част от запитаните българи са на мнение, че Европейският парламент трябва приоритетно да защитава солидарността между страните-членки, човешките права в световен мащаб и свободата на словото. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна