Eмисия новини
от 23.00 часа

Проекти за близо 17 млн.лева три години след влаковата катастрофа в Хитрино

Възстановяване на Хитрино три години след трагедията
Снимка: БНР - Шумен

Три години след влаковата катастрофа в Хитрино, в селото се изпълняват изцяло инфраструктурни проекти на стойност близо 17 млн.лева, осигурени по  програма "Развитие на селските райони".

Проектите са за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа, както и довеждащ водопровод до Хитрино. Реконструкцията е насочена към обновяването на улиците, поставянето на тротоари и бордюри, съобщи зам.-кметът Ахмед Ахмед.

"В момента доста са напреднали строителството и реконструкцията на вътрешния водопровод на село Хитрино и на довеждащия водопровод. Те са готови на 80%. Очакваме през пролетта да приключим с тази задача. Също така пристъпихме към реконструкция на уличната мрежа. Първо приключваме с подземната инфраструктура и продължаваме с уличните настилки и ремонта и реконструкцията на тротоарите. В тях се полагат канали, които впоследствие да бъдат експлоатирани от различните доставчици на комуникационни услуги. Това в бъдеще няма да води до прокопавания по улиците", посочи той.

Всички строителни дейности в Хитрино се финансират от ОП "Развитие на селските райони" на стойност близо 17 млн. лв. Те включват още преасфалтиране на част от четвъртокласната пътна мрежа в общината, поставянето на ново улично осветление, подмяна на съоръженията в детската градина и изграждането на спортна площадка в СУ "Д-р Петър Берон" в Хитрино.

В селото вече има 23 нови къщи, 11 от тях бяха дарени от Камарата на строителите, а останалите са изградени със средствата от  Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. 200 къщи имат частичен или основен ремонт, а 35 домакинства са получили строителни материали сами да си направят възстановяването на сградите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от