Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с руския външен министър Сергей Лавров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров на път за Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с руския министър на външните работи Сергей Лавров в Белия дом, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Доналд Тръмп е предупредил Русия да не се намесва в изборите в Съединените щати, допълва Ройтерс, като цитира изявление на Белия дом.

Американският държавен глава също така е призовал Москва да разреши конфликта си с Украйна и е подчертал подкрепата си за световен контрол над въоръженията, който включва не само Русия, но и Китай.

Тръмп е изразил надежда, че подобряването на двустранните отношения с Русия ще позволи да бъде активизирана взаимната търговия, отбелязват световните агенции.

От своя страна, Лавров посочи, че са били обсъждани стратегическата стабилност и сигурността, както и положението в сферата на контрола над въоръженията и неразпространението им.

Вашингтон е заинтересован от предложението на руския президент Владимир Путин за създаване на руско-американски консултативен делови съвет, каза още Лавров.

Тръмп е получил покана от руския президент Владимир Путин да посети тържествата в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия на 9 май догодина и сега обмисля предложението, допълни руският външен министър, цитиран от ТАСС.

По-рано през деня Сергей Лавров се срещна и с държавния секретар Майк Помпейо, припомнят от АП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени