Eмисия новини
от 20.00 часа

Започва разширяването на ГКПП - Кулата

| обновено на 11.12.19 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Ако Европейският съюз не успее да се обедини около общи решения по проблема с мигрантите от Азия и Африка, евентуална нова мигрантска вълна ще се превърне в хуманитарна криза. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по сигурност и обществен ред в Петрич. 

На заседанието стана ясно, че започва разширяването на граничния пункт „Кулата“, като след реконструкцията на изход ще има осем, а на вход към България шест трасета.

Комисията обсъди с представители на изпълнителната власт ситуацията по българо-гръцката граница в посока на миграционния натиск, контрабандата на акцизни стоки, пресичане на производството и разпространението на наркотици и мерките за ограничаване на корупцията по границата.

Въпреки че България е транзитна дестинация за мигрантите от Азия, а вече и от Африка, проблемът с днешна дата остава сериозен,  каза главен комисар Светлан Кичиков, шеф на Гранична полиция.

10 019  са опитите за нелегално влизане в страната ни през граничните пунктове и по зелена граница за миналата година, а от началото на тази до сега са 7124. 4195 са осуетените опити за преминаване на гръцко-българската граница. Най-много мигранти са засечени от Афганистан, Ирак, Иран, Сирия и Пакистан.

„Мерките и готовността за реакция при нова миграционна вълна, която все повече придобива икономически, а не социално-хуманитарни измерения, са тема, по която за съжаление в ЕС няма единство“, каза министър Маринов.

България ще настоява да се разшири и числения състав на Европейската агенция „Фронтекс“.

По линия на борбата с отглеждането и търговията с канабис, която е сериозен поминък в Петричко-Санданския район, Гранична полиция съвместно с други специализирани дирекции в МВР и отряда за въздушно наблюдение на граничната зона, са проведели десетки акции, като са идентифицирани и унищожени насаждения с над 16 тона марихуана.

Основна тема в разговорите по време на заседанието беше и инфраструктурата на граничните пунктове в района.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от