Eмисия новини
от 20.00 часа

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"И в България се умира от мръсен въздух - Европа с нова стратегия", пише в заглавие на първата си страница "24 часа". Вестникът обяснява, че всяка година излагането на фини прахови частици причинява около 400 000 случая на преждевременна смърт в Европа, като държавите в Централна и Източна Европа са особено засегнати.

България продължава да е сред страните в ЕС с най-много смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, и с най-голямо излагане на градското население на микрочастици. Това се казва в специална статия на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, посочва "24 часа".

"София плаща прескъпо филтрите за комини", пише вестник "Сега". Изданието посочва, че данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока цена за филтри за комини, закупени със средства от бюджета на Столичната община, в сравнение с аналогичен проект, финансиран по европрограма. Това стана ясно на заседанието на комисията по екология към Столичния общински съвет, където се обсъждаха новите данъци за автомобилите.

"Затяга се режимът за даване на българско гражданство", съобщава в друга публикация "Сега". Изданието обяснява, че след разразилия се миналата година скандал с търговия на български паспорти властта смята да затегне режима за получаване на българско гражданство.

Желаещите да получат такова ще попълват специална декларация, в която изрично ще посочат в кои държави са били през последните 10 г. Това става ясно от промени в наредба, изготвени от Министерството на правосъдието и засягащи процедурата по даване на българско гражданство.

"400 лева за преглед в софийска болница", пише във водещата си публикация вестник "Дума". Болници продължават нерегламентирано да искат доплащане от здравно осигурени пациенти, които имат и допълнителни застраховки, съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане д-р Мими Виткова.

От Асоциацията настояват за строго разписан основен пакет от медицински услуги, за които НЗОК плаща, за да могат застрахователите да предлагат допълнителни услуги. "Ще засиля контрола", заяви от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от "Дума".

"7 здравни регистъра за 10 млн. лв. на трупчета", информира "Монитор". Проверка на вестника е показала, че някои от тях стоят на трупчета повече от петилетка. Става дума за регистъра за онкологичните заболявания, за диабета, имунизационния, за кожно-венерическите заболявания, скрининговия, за инвазивната кардиология и за лечебните заведения за болнична помощ и диализните центрове. Общо в страната трябва да бъдат разработени и внедрени, надградени или интегрирани над 120 регистъра, допълва "Монитор".

"Затварят пътища днес, докато бъдат почистени", информира "Труд". Изданието посочва, че пътища в Южна и Западна България, както и всички планински проходи ще бъдат затваряни днес за почистване от заледявания и сняг. Това са обявили вчера от новосъздадения Национален координационен център  по безопасност на движението.

Очакват се валежи от дъжд, който още тази сутрин може да заледят пътища в областите Благоевград, Смолян, Пловдив и Монтана, уточнява "Труд".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от