Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Част от акцизите от горива да отиват за превенция на заболявания

Снимка: БГНЕС

В България около 8000 души на година умират в следствие на мръсния въздух. Това заяви пред БНР икономистът Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика. „Самият анализ - дали е пряка корелацията, тепърва предстои да бъде направен и е нещо, което е нужно, за да видим реално ефектите и реално кое вреди повече на околната среда“, добави той. По думите му се очаква тройно увеличение на заболяванията, свързани с фините прахови частици, в световен мащаб до 2060 г.

Напоследък тук-там се появиха анализи за въздействието на действията на общините по повод на мръсния въздух, но всички те са на парче, посочи икономистът и добави, че именно в тази насока трябва да се работи задълбочено, преди да се предлагат каквито и да било мерки. Според него се взимат палиативни мерки:

Аркадий Шарков

„Горенето на боклуци е проблем и има нужда от справянето с него. Но това е само 1/10 от целия проблем. Тук говорим за отоплението на твърдо гориво, за дизеловите автомобили, които са около 40%. Облагането на колите с по-висок данък никога не е добра идея. По принцип по-високите данъци не са добра идея, защото данъчното бреме върху българина не е ниско“.

Според Шарков обаче въпросът е какво се прави с вземаните данъци:

„С тях не се прави нищо, поради факта, че те не се заделят по начина, по който трябва да бъде направено това. Целево заделяне не се прави. Всички тези пари идват в едни общи бюджети, които после биват разпределяни за какви ли не дейности, като много малко от тези дейности касаят реално подобряване на общественото здраве и подобряване на ситуацията с въздуха“.

Затова Аркади Шарков смята за най-логична мярка към момента  парите от акцизи на горивата да бъдат целево заделени за политики, свързани с промоция на здраве и превенция на заболявания, между 1 – 10%.

В Горна Оряховица се смята, че основният замърсител на въздуха са печките на дърва и въглища. Въпреки че градът постоянно е в регистрите на градовете с мръсен въздух, Горна Оряховица не бе одобрена за финансиране от националната програма за подобряване на атмосферния въздух. Плановете там бяха с проекта им за 8 млн. да сменят печките на хората. Затова кметът Добромир Добрев заведе дело срещу екоминистерството. Пред БНР кметът каза, че все още имат надежда общината да попадне сред одобрените за допълнително финансиране.

„В момента още сме в съдебен процес с МОСВ. Предложили сме рамково споразумение – да сключим извънсъдебно споразумение с министерството и общината да получи финансирането. Смятам, че в началото на следващата година може би такова споразумение ще има“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.