Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва безстопанственост във ВиК Перник

Кметът на Перник: Предложеният от министър Аврамова вариант за режим не е окончателен

| обновено на 11.12.19 в 18:49
Язовир “Студена“ през декември
Снимка: БТА

Бившият управител на ВиК-Перник инж. Камен Каменов за трети път през последните десет години ще поеме управлението на местната водоснабдителна фирма. Той ще бъде назначен за прокурист и ще бъде максимално оправомощен да управлява и представлява дружеството, включително и самостоятелно. Документите за вписването му в Търговския регистър са подадени днес. В същото време водната криза в Перник се задълбочава, като отделни райони в общината са без вода с дни.

Днес кметът Станислав Владимиров съобщи, че предложеният от министър Петя Аврамова нов вариант за воден режим в Перник не е окончателен.

Той ще подпише нов график едва след като го съгласува с всички институции в Перник. Официално предложение при него обаче все още няма.

Вариантът, предложен от министерството, части от Перник и някои от селата в общината да имат вода през ден срещна отпор от кметовете на населени места и потърпевши от това граждани.

Със становище излезе и местната здравна инспекция, според която при такъв режим здравните, учебните и детските заведения няма да могат да функционират нормално, съществува риск за завишаване на заразните заболявания, възникване на епидемични взривове и риск от вътреболнични инфекции.

Заради отклоняването на вода от водосбора на язовир „Студена” към град Радомир, Районната прокуратура започва разследване за безстопанственост във ВиК-Перник. Останалите материали, свързани с безводието в Перник, ще бъдат изпратени на Специализирана прокуратура - София по компетентност.

Кметът предлага облекчаване на водния режим за празниците

Владимиров каза, че ще отправи предложение към ВиК специално за празниците режимът да не е толкова болезнен и драстичен и коментира, че лошата организация на ВиК и несработването на техните инсталации е довела до това една не малка част от кварталите на Перник да нямат вода с дни.

Кметът изрази надежда новият управител на ВиК Перник да навлезе бързо в проблемите, защото жителите на махала „Андрейна“ в Батановци нямат вода вече почти две седмици, високите квартали на Перник и част от селата също нямат питейна вода с дни и дружеството трябва спешно да отстрани тези проблеми.

По повод вчерашната среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Владимиров каза, че след един изгубен месец, нещата още са на вариант "търсят се водоизточници". 

Такъв е бил отговорът и на въпроса му - ще има ли още водоноски в Перник.

Междувременно стана ясно, че Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е отпуснала 26 000 десетлитрови бутилки минерална вода на Перник.

Язовир “Студена“ (03.12.2019г.)Организаторите на протестите в Перник още обмислят последващите си действия след решението от вчера за нов по-строг режим на водата в града

„Не смятаме да седим и да изчакваме гибелта за населението на Перник“, заяви пред "Хоризонт" Кристина Кирилова

Водата от язовир „Студена” е годна за питейно-битови нужди


В МВР няма данни за ескалация на напрежението в Перник заради водния режим, каза министър Младен Маринов.

Той обясни вчерашното присъствие на жандармерия в града с искане на други институции:

“В момента не ми е докладвано да има нещо извънредно. Това е голям проблем с водата наистина за местното население. Но в крайна сметка МВР има ангажимент по опазване на обществен ред и разследване на престъпления, ако има такива“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени