Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заводът на "Тесла" в Германия ще произвежда 500 хиляди електромобила годишно

Снимка: БГНЕС

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) планира да произвежда по 500 000 електромобили годишно в новата си фабрика, разположена на 140 км от немската столица Берлин, близо до Бранденбург.

Германските медии съобщиха в сряда, позовавайки се на планови документи за изграждането на предприятието, че "Тесла" ще инвестира около 4 милиарда евро в завода и ще наеме около 10 000 души персонал. Строителството на фабриката трябва да започне през 2020 година.

Главният изпълнителен директор на американската компания Илон Мъск заяви по-рано, че е избрана Германия пред Великобритания заради Брекзит, и че площадката с размерите на 420 футболни площадки ще бъде използвана за изграждането на електрически автомобили на Tesla от моделите Model 3 и Model Y.

Илон Мъск посочи: "Всички знаят, че немският инженеринг е изключителен и това е част от причината да разположим нашия завод Gigafactory Europe в Германия", добавяйки, че компанията Tesla също така ще създаде и инженерно-конструктивен център в Берлин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна