Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд „13 века България“ учреди награда за подпомагане на млади български дарования

В края на тази година, Национален дарителски фонд „13 века България“ подема нова инициатива, насочена в подкрепа на младите български таланти. Условието е те да са спечелили специализация във висше учебно заведение на територията на Европа, без България. Номинираните трябва да имат магистърска степен на образование и новаторски постижения в областта на науката или изкуството.

Идеята тръгва от стародавната възрожденска традиция, когато голямото патриархално семейство прави всичко възможно само и само да изпроводи най-младата си челяд из Европата, за да се изучи и като се върне да поеме семейния занаят – отбелязва Слава Иванова, изпълнителен директор на фонд „13 века България“ и допълва:


И днес тази практика не е забравена. Аз мисля, че има достатъчно много български семейства, които дават всичко от себе си да помогнат на децата си да продължат образованието си в престижни университети. Затова решихме да подкрепим този стремеж с наградата, която носи името на фонда „13 века България“.

Отличието ще се присъжда на всеки две години, като кандидатурите ще се разглеждат от специално жури, подбрано сред преподавателите в престижни български висши учебни заведения и научните среди:

От всички тях очакваме предложения за журито, което ще определи шестимата номинирани. В средата на юни 2020г. ще обявим кой ще бъде носител на наградата, която има и своето парично изражение от 5000 лв. – скромно, но от сърце! Критериите са достатъчно общи и отворени към различни области от науката и изкуството, за да могат повече млади хора да пожелаят да кандидатстват.

Имената на шестимата номинирани ще бъдат обявени през януари 2020, като за всеки един от тях Фондът ще организира отделна дарителска кампания под наслов „Подкрепи таланта - дари“. По думите на Слава Иванова спомоществователи винаги е имало, затова се надява инициативата да достигне до сърцата на повече наши сънародници у нас и зад граница. От друга страна, учредяването на наградата „13 века България“ отправя поглед към бъдещето, с надеждата „инвестицията“ в младите таланти да допринесе по някакъв начин за развитието на страната ни:

След като си бил подкрепен от дарителска кампания – ти имаш моралния ангажимент да върнеш на обществото чрез таланта и постиженията си онова, което са заложили в теб. При всички положения и наградата на фонда е някакъв стимул те да се завръщат в България и да имат възможност да реализират тук, сред нас – онова, на което са се научили. Наградата е абсолютно нов момент в нашата дейност и очакваме с нетърпение да видим какви са нашите кандидати.

В недалечното минало, през 1988г., Националният дарителски фонд „13 века България“ предоставя ценна цигулка на едно талантливо българско 18 годишно момче. Това е виртуозният цигулар Васко Василев, който едва осем годишен записва първата си плоча, на 16 печели конкурса за цигулари „Жак Тибо“, а на 18 грабва приза „Николо Паганини“.

Много бихме искали нашите млади таланти да приличат на такива фигури, да имат възможност за подобен тип реализация. Светът стана много малък, дали ще се реализират в България или ще намерят своя път в живота там някъде из чужбината, това едва ли ще препятства връзката им с България, семейството, с всички нас. Дай Боже и техните имена да станат толкова известни и популярни колкото тези на наши таланти и от миналото и на такива, които и днес разнасят славата ни.

Снимки: fund13veka.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!