Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Градинаров: Журналистиката трябва да намери противодействие на „опитомяването“

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Журналистиката се развива и тя би трябвало да намери някакъв изход, някакво противодействие на това, което се случва“, заяви пред БНР доц. Борислав Градинаров, един от съставителите на сборника „Медиите - между пазара и контрола“.

„Нашите медии трайно се закотвиха на дъното по свобода на словото и въобще по всички онези стандарти, които би трябвало да спазва журналистиката. Виждаме по нашето битие ефекта от това. В случая нямаме необходимите условия, необходимата среда, в която да съставим мнение за нещата около нас, да съпоставим различни позиции, да вземем решение“, каза той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Книгата е резултат от 3 национални конференции в поредни години на тема „Медийна сигурност“, посочи доц. Градинаров и обясни:

„Това понятие медийна сигурност е важно, защото поставя медиите в контекста на националната сигурност. Без свободни медии и медии, които да представят информацията по един максимално обективен и достоверен начин, гражданите не могат да си направят мнение за това какво се случва, да вземат решение за това кой и как ще ги управлява, да упражняват своя граждански контрол“.

Според доц. Градинаров 90-те години са били „златният период“ на демократичната ни журналистика. По думите му основният проблем пред медиите от началото на века е тяхното финансиране.

„Опитомяването на медиите“ не само в България, но и по цял свят, върви по тази линия. Все повече те стават зависими не само от финансирането на своята дейност, но и от темите, които им се подават, от подсказките, които им се правят от високопоставени политици и други лица. Това е световен проблем. При нас като че ли този проблем намери своя завършек. Ние в момента много трудно можем да кажем, че която и да е медия пълноценно изпълнява своята мисия. Те се съобразяват с много зависимости, с много влияния“.

Има оптимизъм

Макар интернет да ускори много краха или ликвидира бизнес модела на традиционните медии той създаде условия за появата на невиждан и непознат преди плурализъм, подчерта доц. Борислав Градинаров.

„В това многообразие, в тази глъч на мрежата много неща обаче могат да се загубят, много неща не се чуват“, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени