Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер разкри детайли за пенсионната реформа, предизвикала стачки

| обновено на 11.12.19 в 15:47
Премиерът на Франция Едуар Филип
Снимка: БТА

Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост и ще бъде с еднакви правила за всички. Това заяви премиерът на Франция Едуар Филип, който днес направи опит да успокои гнева на французите заради планираната пенсионна реформа. В телевизионно обръщение той представи подробности около предвижданите промени и обеща те да бъдат въвеждани постепенно и без бруталност.

Помирителният тон на Филип беше посрещнат с недоверие и Франция остана парализирана и днес - за седми пореден ден, а някои профсъюзи обещават протестите да продължат и до Коледа.

„Времето на универсалната пенсионна система дойде, това на десетките пенсионни режими свърши“, отсече Филип, обявявайки проекта за пенсионна реформа на фона на социалното недоволство.

Системата ще бъде еднаква за всички французи, без изключение, и всеки изработен час ще дава права, увери той.

Минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, но французите ще трябва да работят до 64-годишна възраст, за да получат пълна пенсия.

Правителството ще гарантира минимална социална пенсия от 1000 евро за пълна трудова кариера.

Като мярка за солидарност най-високите доходи ще бъдат облагани с допълнителна осигурителна вноска.

Нововъведенията ще засегнат родените след 1975 г. и ще се отнасят за периода след 2025.

Едуар Филип обеща запазване на нивото на пенсиите на учителите и постепенно въвеждане на реформата за тежките и рисковите професии.

Предвиждат се и мерки в полза на майките, отглеждали децата си. Започващите работа от 2022 г. ще бъдат първото поколение, изцяло засегнато от новата „универсална, солидарна и отговорна“ система, по думите на френския премиер.

Въпреки че на вчерашните демонстрации имаше по-малко хора, предложените компромиси, включително поетапно въвеждане на промените, една ли ще уталожат напрежението.

Синдикатите се опасяват, че новата система, която замества националната пенсионна система със специални привилегии за някои работещи, като тези от транспортния сектор, ще принуди хората да работят по-дълго и за по-малки по размер пенсии.

Днес стачката в транспорта продължава с пълна сила, метрото в Париж отново не работи, задръстванията сутринта стигнаха до 400 км. Въздушният трафик е нормален, но достъпът до парижките летища e затруднен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!