Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за ценни книжа на Китай ще назначи крипто ветеран за началник на отдел

Комисия за регулиране на ценните книжа на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията за регулиране на ценните книжа на Китай създава нов отдел, наречен Бюро за научна и технологична регулация. Яо Цян, бившият ръководител на инициативата за собствена криптовалута на централната банка на Китай, е определен за началник на новия отдел, според източник на китайското списание Caijing, запознат със ситуацията.

Същият източник посочи, че официалното съобщение за назначаването на Яо Цян е публикувано в системата за регулиране на ценните книжа. Говори се, че той е бил избран заради предишния му принос за развитието на дигиталната валута на Народната банка на Китай (PBoC) и заради добрите му познания за същността на т.нар. "блокчейн технология".

През миналия месец Китайската централна банка подчерта, че не трябва да се смесват криптовалутите със същността на блокчейн, тъй като блокчейн технологията коригира проблемите на дисбаланс в сектора на търговското финансиране и решава въпросите за осигуряване на достоверността на търговията.

Тогава Централната банка на Китай също така потвърди, че вече предприема действия срещу субекти, за които се твърди, че са замесени в търговия с криптовалути на територията на Шанхай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени