Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 000 лева глоба за „Лукойл“ готви РИОСВ заради миризмите

Няма опасност за здравето на бургазлии, категорични са експертите

| обновено на 11.12.19 в 16:44

Няма превишение на нормите на сероводород и въглеводород във въздуха на Бургас, но въпреки това заради миризмата, достигнала до града рафинерията ще получи санкция. Това стана ясно след спешните проверки на институциите, наложени от над 30 сигнала за остра задушлива миризма на нефтопордукти и газ, усетени от бургазлии снощи. Измервания са направени с мобилна апаратура по 28 показателя,  както в местата на подаване на сигналите, така и по границата на производствената площадка на рафинерията.

 „Превишение няма, но около границата на завода експертите са усетили миризма, характерна за работата на инсталацията. Тя няма откъде да бъде освен от преработката на горива. В същото време има Комплексно разрешително за оператора, в което е изрично записано, че те са длъжни да не разпространяват миризми извън границата на производствената площадка“, поясни за БНР-Бургас директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

Глобата за нефтокомбината ще е от порядъка на 100 000 лева, уточни тя.

От страна на дружеството са спрени  дейностите с риск от предизвикване на емисии. Няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи. Проверени са трасетата на магистралните тръбопроводи. Преди и по време на сигналите не са извършвани дейности по преработката на стари екологични щети в утайниците, които в други случаи бяха сочени като източник на миризмите. Замерване е направено в няколко точки на града в комплексите „Изгрев“, „Славейков“, „Лазур“, Морска гара и центъра като не са регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди.

„Пълното безветрие е причината тези миризми да се усещат така силно, но за увреждане за гражданите, когато нямаме превишаване на показателите на атмосферния въздух, няма как да говорим“, категорична е инж. Атанасова.

На 5 и 6 декември също е имало сигнали за неприятна миризма, но не са били толкова много. Още тогава Единната противоаварийна служба на рафинерията е направила проверки, но не на всички точки, от където е имало сигнали, което екоинспекцията също счита за пропуск.

Още след първия сигнал в Община Бургас снощи, по настояване на кмета Димитър Николов, екипи на „Лукойл“ са извършили замерване в комплексите, от където са били обажданията на гражданите. Това отговориха на наше запитване от местната администрация. Кметът на Бургас ще продължава да настоява Комплексните разрешителни да минават през одобрението на Общински съвет, както и контролните замервания на РИОСВ по отношение на така наречените „неподвижни източници“ в "Топлофикация", "Лукойл" и "Кроношпан" да не се извършват само веднъж годишно, а поне два пъти, казват Община Бургас.

Повече чуйте в звуковия файл.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна