Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плюсове и минуси в проекта за обновяване на площад "Света Неделя" в София

На 29 ноември беше обявен победителят от международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя”
Снимка: БГНЕС

"Харесах този проект и поддържам мнението на журито, че той беше проектът, който заслужава да спечели първа награда, защото той по един интересен и съвременен начин запазва символизма на мястото на площад "Света Неделя", запазва целостта на площада, главното пешеходно ниво, главните оси, север-юг, а също така изток-запад,  основните гледни точки, които са към църквата. Също така има един много щадящ подход към археологията. Запазва археологията на по-долно ниво, като от пешеходното ниво тя може да се наблюдава през стъкло, което е един интересен, съвременен и не труден за реализация подход". Това каза архитект Галина Тачиева в предаването "Хоризонт до обед". Архитект Тачиева работи във Флорида и бе участник в международното жури за избор на проект за обновяване на площад "Света Неделя".

Според нея проектът на Масимилиано Фуксас представя интересен начин да се свържат миналото и настоящето, да има едно съвременно третиране на обществената среда.

"Това е нашият най-централен площад в София, а също така със символично значение за цялата страна. Площад с много история и много култура, който смятам, че в този случай, този проект по един доста рационален, но и също деликатен начин се намесва и успява да съчетае новото със старото по един не много комплициран подход". 


Архитект Константин Пеев е един от участниците в алтернативния конкурс за ремонт на площад "Света Неделя", организиран от Съюза на архитектите в България. Той коментира избора на проект от конкурса на Столичната община:

"Нито един не си е направил труда да изследва археологията. Да каже кои руини са запазени, кои не са запазени, кои трябва да се експонират, кои са ценни, кои не са ценни. Освен това някои драстично се намесват в средата, без някаква сериозна полза за града и за площада", заяви архитект Пеев.

Първо е трябвало да се разкрие цялата археология, смята Пеев. "Всичко, което е на север от "Света Неделя", всичко, което е на юг от "Света Неделя" или трябваше да се каже на участниците да дадат решения, които да позволяват разкриването на археологията под новото площадно пространство."

Арх. Пеев критикува и това, че няма транспортно решение на комуникациите. "Трамваят по принцип няма място там, тъй като той дублира метрополитена, който върви отдолу по същата линия", посочи той.

Третият проблем за арх. Константин Пеев се състои в това, че никой не е потърсил мнението на собствениците на жилища за концепцията за обновяване на площад "Света Неделя".

Предлагат се решения главно за визията, уточни специалистът. "Но самите технически проблеми, строителни проблеми, инфраструктурни проблеми, транспортни проблеми са изключително сериозни. Екипът, който ще работи, трябва да бъде не по-малко от 100 човека, за да направи нещо, което да може да си струва парите да се построи", коментира архитект Константин Пеев.

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!