Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отличената с две награди за репортерска работа в областта на здравеопазването

Гергана Хрисчева: Трябва да обясним точно ситуацията, без да поставяме присъди

Гергана Хрисчева
Снимка: личен архив

Репортерът от Програма "Хоризонт" на Българското национално радио Гергана Хрисчева бе удостоена с две награди за 2019 година - "В името на живота"- Даниела Сеизова!" на Федерация "Български пациентски форум" и Награда за медийно партньорство в сферата на здравеопазването на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

Пред Радио София Гергана Хрисчева обясни, че наградите "В името на живота" са в няколко категории, като признанието за нея е в категория "Радио" за цялостен принос в здравеопазването. Сред другите категории са "Лекар на годината", в която бе отличен кардиологът от МВР болница д-р Иван Иванов. Друга интересна категория е "Борец за правата на пациентите", както и "Институция, кореспондираща най-добре с пациентите". Столичната колегия на Българския лекарски съюз награди и пожарникарите, участвали в спасяването на хора при пожара във Второ вътрешно отделение в болница "Пирогов".

От "Български пациентски форум" обмислят догодина да бъде въведена нова категория - антинаграда, която да се присъжда на институция или личност, нарушила правата на пациентите или нанесла им вреда.

Гергана Хрисчева отбеляза като най-сериозно предизвикателство пред репортерите в здравния сектор през тази година протестите на лекари от общинските болници, на медицнски сестри, на специализанти, фелдшери и лаборанти, както и бавната реакция на институциите на техните искания. От друга страна най-трудната част от работата на здравния репортер е срещата с пациенти, и по-конкретно при инциденти и тежки случаи. Самите пациенти са много критични, емоционални, особено при случаите с деца. Важно е в такива моменти журналистът да обясни внимателно ситуацията, без да поставя присъди, смята репортерът.

Повече за наградите и предизвикателствата на професията - чуйте в интервюто на Лилия Герчева и Данаил Конов с Гергана Хрисчева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

За пушенето "сърдечно" и компетентно

публикувано на 21.01.20 в 13:05