Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на ноемврийската инфлация в САЩ до 2,1%

Потребителските цени в САЩ нараснаха през ноември по-силно от очакваното в резултат на повишаване на енергийните цени, на цените на наемите и на разходите за здравеопазване, което е в подкрепа на намерението на Федералния резерв да не пробягва в скоро време е до ново намаляване на лихвените ставки, след като централната банка понижи лихвите на три пъти през настоящата година.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през ноември с 0,3% спрямо октомври, когато инфлацията нарасна с 0,4% и при очаквания за малко по-скромно увеличение с 0,2 на сто. На годишна база потребителските цени нараснаха през ноември с 2,1% при прогноза за тяхно повишение с 2,0% и след растеж с 1,8% месец по-рано.

Цената на бензина се повиши през ноември с 1,1% след скок с 3,7% през октомври, докато храните поскъпнаха скромно с 0,1 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши очаквано през ноември с 0,2% след аналогичен растеж през октомври, докато основната инфлация на годишна база се повиши за втори пореден месец с 2,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нараства около и малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.

Днешните малко по-високи данни подкрепят сигналите от Федералния резерв да не се очаква скорошно ново намаляване на лихвените ставки. Те са в подкрепа и на пазарните прогнози, че след края на редовното заседание по-късно днес (от 21:00ч. наше време) централната банка на САЩ ще обяви, че оставя непроменена федералната фондова лихва в диапазона 1,5%-1,75%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна