Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова синдикална организация ще защитава правата на медицинските специалисти

Снимка: БГНЕС

Синдикат на българските медицински специалисти се казва най-новата организация, която ще защитава правата на медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти.

Медицинската сестра Мая Илиева, която месеци наред оглавява протестите на медицинските специалисти, е избрана за лидер на новия синдикат. Основната му цел е да работи за защита правата на специалистите в здравеопазването, обяви тя.

„Той вече е регистриран в съда, вписан е в Агенция по вписванията. Оттук нататък разбира се ни чака много работа - договаряне с работодателите по места. Ако не бъдем чути, разбира се сме готови да организираме и ефективни стачни действия независимо от това колко време ще ни отнеме тази подготовка. Времето на мирните протести според нас свърши. Идва времето на един истински работещ и професионален синдикат“, каза тя.

Първата градска структура на новия синдикат е учредена на 6 декември в областната болница в Сливен. И вече е успяла да се пребори за увеличение на заплатите на медицинските сестри със 100 лева.

Основното искане на синдиката в бъдеще ще бъде промяна в модела на финансиране в здравеопазването, посочи Мая Илиева.

„Защото в момента наистина пари има. Те ги дадоха - 450 милиона (допълнителните пари за здравеопазване за 2020 г.). Но въпросът е къде ще отидат те и кой ще контролира разпределението на тези средства“, каза тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!