Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Миланов дирижира Реквием от Верди в София

Снимка: www.sofiaphilharmonie.bg

Харизматичният български диригент Росен Миланов се завръща на родна сцена след няколкогодишно отсъствие. Музикалният директор на симфоничните оркестри на Кълъмбъс, Шатакуа и Принстън в Съединените щати, а отскоро и с нов пост в Европа, в столицата на Словения - Любляна, където ръководи Националния оркестър на Словенското радио и телевизия, ще дирижира Реквием от Джузепе Верди в четвъртък, 12 декември. Изпълнението е в зала "България" с начален час 19.00.

На сцената в зала "България" ще бъдат солистите Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров,  те ще си партнират с Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и Софийската филхармония.

Реквием не е съвсем очевидният избор на музикална програма в сезона на коледните празници, но маестро Росен Миланов заявява:
"Това е една от тези пиеси, които ни свързват с духовното. И мисля, че коледните празници са именно една такава възможност човек да се пречисти в известен смисъл. Произведение от типа на Вердиевия Реквием се предполага, че е жанр, който е за покоя на мъртвите, но той е също така и за хората, които са останали на земята, след като са загубили някого. В този случай има нужда на фона на музиката за коледните празници да има нещо дълбоко и важно за всички нас."
Цялото интервю с маестро Росен Миланов, ръководил през годините Симфоничния оркестър на БНР и Нов симфоничен оркестър, можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени