Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово обяви нобелист за персона нон грата

Петер Хандке говори на церемонията в Стокхолм, след като получи нобеловата награда за литература.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косовският министър на външните работи Беджет Пацоли обяви носителя на тазгодишната Нобелова награда за литература, Петер Хандке за персона нон грата в Косово. Причината - австрийския писател е подкрепял Слободан Милошевич и е отричал геноцида в Босна и Херцеговина и сръбските престъпления в Косово.

„От днес Петер Хандке е личност, нежелана в Косово. Отричането на престъпления и подкрепата за престъпници е ужасно престъпление", написа Пацоли в профила си във Фейсбук, предаде БТА.

Представители на няколко страни, след които Турция, Косово и Босна, бойкотираха вчерашната церемония за връчване на Нобеловата награда на Хандке.

Петер Хандке е възможно най-желаната в Сърбия личност заради всичко, което е направил за страната и във всеки момент е добре дошъл и в Белград, и на всяко друго място, заяви за Танюг директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич.

„На личност с неговия интелект и дело да се лепят етикети, каквито виждаме през последните дни, е позор“, каза Джурич и остро осъди обидите по адрес на писателя. Той му честити му Нобеловата награда от името на сръбските граждани в Косово, „до които застана тогава, когато им беше най-трудно и истината за чието съществуване, вековни изпитания и страдания постоянно разпространяваше по света“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна