Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският парламент одобри покупката на още 5 изтребителя Ф-16

Снимка: БГНЕС

Долната камара на румънския парламент одобри проектозакон за покупка на пет изтребителя Ф-16  в рамките на програма за оборудване на военновъздушните сили с многоцелеви самолети, предаде БТА.

Изтребителите ще бъдат купени от Португалия, а допълнителният пакет оборудване и услуги по поддръжката - от Съединените щати.

Проектът беше одобрен с 256 гласа "за", два гласа "против" и един въздържал се. Предстои законът да бъде изпратен на президента за обнародване, съобщи в. „Гъндул“.

Министърът на отбраната Николае Чука поиска от премиера Лудовик Орбан на правителствено заседание преди две седмици да бъде включен в дневния ред проектът за покупката на самолети Ф-16 в рамките на програмата за многоцелеви изтребители.

Планът за покупката на 4 самолета Ф-16 стойност над 100 милиона евро беше одобрен на заседание на Върховния съвет за национална отбрана в края на ноември.

През 2013 г. Румъния купи 12 използвани многоцелеви изтребителя Ф-16 от Португалия, като първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г. За закупените първоначално изтребители, без пакета от допълнителни услуги и оборудване от правителството на САЩ, Румъния заплати на Португалия около 180 милиона евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна