Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Унгария приеха закон, с който ще се контролират театрите

Снимка: pixabay.com

Унгарският парламент прие спорния закон, който позволява държавата да се меси в управлението на театрите. Законът предизвика протести сред артистичните среди и критики, че това е поредният удар срещу независими институции в страната.

С новоприетия закон финансирането на театрите става условно и те трябва да подпишат договор, с който позволяват правителството да играе роля в управлението и да назначава директор.

115 депутати от 199-местния унгарски парламент, доминиран от управляващата партия ФИДЕС, гласуваха за законопроекта, против бяха 53-ма. На парламентарното заседание няколко опозиционни депутати носеха черни театрални маски в знак на протест.

Законът предвижда още създаването на Национален културен съвет, оглавяван от човек, назначен от управляващите. Задачата на Съвета ще бъде да координира развитието и финансирането на 17 културни институции, в това число държавната опера и националния театър.

Над 5 хиляди души, сред тях известни директори на театри, както и наскоро избраният кмет на Будапеща - либералът Гергей Крачон, излязоха на протест срещу законопроекта в началото на седмицата, а почти 50 хиляди подписаха петиция в знак на протест.

Аргументите на правителството на премиера Виктор Орбан са, че реформата е необходима след скандал за сексуален тормоз в един от най-известните столични театри.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна