Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв на САЩ остави основната лихва без промяна

Управлението за Федералния резерв на САЩ остави днес ключовата лихва без промяна, но каза, че ще наблюдава ниската инфлация и развитията в световната икономика, съобщи АФП.

Очакваното решение на американската централна банка остави лихвата в сегашния диапазон 1,5-1,75%, като тя остава на нивата след третото намаляване за годината през октомври. Според Ройтерс Фед е показал, че тя вероятно ще остане същата неопределено време, или поне до 2021 г.

Единодушното решение, за разлика от предишни гласувания, едва ли ще удовлетвори президента Доналд Тръмп, който често критикува Фед и иска намаляването на лихвите да продължи.

Според съобщението „настоящата позиция на паричната политика е подходяща за подкрепа на устойчивото разширяване на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлацията в близост до целта от 2%“.

От централната банка на САЩ заявиха, че ще продължат да следят данните за икономическите перспективи, включително в глобален мащаб, и приглушения инфлационен натиск.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза по-късно на пресконференция, че ниската инфлация в САЩ, въпреки историческите ниски нива на безработица, ограничава натиска върху централната банка за повишаване на лихвите. Той добави, че за повишаване на лихвите трябва да бъде наблюдаван „значим“ и „упорстващ“ ръст на инфлацията.

„Нашата икономическа перспектива остава благоприятна, въпреки глобалното развитие и продължаващите рискове“, каза председателят на Фед Джером Пауъл. „С напредването на годината ние коригирахме позицията на паричната политика, за да облекчим икономиката и да осигурим известна застраховка ... Тази промяна помогна за подкрепа на икономиката и за запазване на перспективите на правилния път", допълни той.

След края на редовното заседание Фед представи и актуализираните си макроикономически прогнози и очакванията на централните банкери за лихвите нива в средносрочен план.

Фед запази непроменени прогнозите за растежа на БВП и за инфлацията в САЩ през тази и следващите три години спрямо септемврийските, но намали оценките си за нивото на безработицата.

В същото време централните банкери понижи осреднените си очаквания за нивото на федералната фондова лихва, като вече залагат на лихвено ниво от 1,6% за тази и следващата година (под ниво от 1,9% при септемврийските прогнози) и слабо повишение през 2021-а година до 1,9% (но под 2,1% предишна прогноза) и до 2,1% през 2022-а година (под септемврийска оценка за лихва от 2,4%).

Осреднената дългосрочна оценка за федералната фондова лихва остава непроменена на ниво от 2,5%.

Макроикономически и лихвени прогнози на Фед

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!