Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС освободи Сотир Цацаров

| обновено на 12.12.19 в 19:30
Сотир Цацаров - кандидат за председател на КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

Очаква се Иван Гешев да положи клетва като главен прокурор още идната сряда. Днес Висшият съдебен съвет прие единодушно и без дебати оставката на Сотир Цацаров заради избора му за председател на Антикорупционната комисия.

Предложението беше пратено на президента, който трябва да подпише указ за предсрочното освобождаване на Цацаров.

Румен Радев заяви, че предложението вече е при него. “Предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указа“, коментира кратко президентът.

Очаква се той да подпише в следващите дни, а указът да излезе в Държавен вестник във вторник. Преди това не е изключено Румен Радев да се срещне със Сотир Цацаров, както направи при подписването на указа за назначаване на избрания от него наследник Иван Гешев.

Ако Гешев положи клетва в сряда веднага след това Сотир Цацаров ще може да поеме новия си пост. Днес качествата на двамата да изпълняват новите си функции бяха коментирани от представляващия ВСС – Боян Магдалинчев:

“Иван Гешев го познавам по изслушванията тук и аз съм се запознал с някои материали и с това, което медиите публикуват. Мисля, че той ще се справи много добре като главен прокурор. По отношение на г-н Цацаров няма никакви колебания и съмнения – много добър специалист в областта на наказателното право. Антикорупционната комисия предполага добри познания и в тази област, които според мен той ги има отвсякъде“.

По-рано в негово отсъствие и без дебати Висшият съдебен съвет освободи Сотир Цацаров от поста главен прокурор заради избора му за председател на Антикорупционната комисия. На гласуването не присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Освен Цацаров и Панов още трима съдебни кадровици не бяха в залата. Така "за" оставката на четвъртия главен прокурор на България гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Против нямаше. След гласуването правосъдният министър Данаил Кирилов, който беше дошъл само за тази точка от дневния ред, обяви какво следва:

"Пленумът на ВСС взе решение, установява основание за предсрочно освобождаване на Сотир Стефанов Цацаров от длъжността главен прокурор на Република България, предлага на президента на Република България неговото освобождаване".

Президентът Румен Радев няма срок, в който да се произнесе по предложението.

Теоретично той може веднъж да откаже да подпише. Но очакванията на екипа на Цацаров са това да стане скоро и още следващата седмица функциите на главен прокурор да поеме Иван Гешев, а Сотир Цацаров да се пренесе в Антикорупционната комисия. Там той ще довърши мандата на Пламен Георгиев, а пък Гешев ще поеме своя 20-ина дни преди 10 януари, когато през 2013  година клетва положи самият Сотир Цацаров.

„След публикуването на указа в Държавен вестник, смяната на върха на прокуратурата може да стане“, каза Боян Магдалинчев.

Нещата вече са пределно ясни – имаме указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, имаме решение на НС за г-н Цацаров, безпредметно е вече нещата да се точат и влачат, нито за едната институция, нито за другата е от полза“, отбеляза той.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени