Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелбата в Ню Джърси с 6 жертви е "антисемитска проява"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападение в супермаркет, при което загинаха шестима, е антисемитска проява, заяви кметът на Джърси Сити. Властите все още не са обявили официално мотива на стрелците. 

Пред репортери кметът на Джърси Сити Стивън Фулъп разкри подробности, показващи, че цел на нападението е бил именно еврейският супермаркет. Фулъп информира, че във вторник двамата са застреляли полицай в гробищен парк и след това са избрали конкретна сграда за стрелба.

Цел на двамата заподозрени за продължилото няколко часа нападение, в отговор на което бяха изпратени тежко въоръжени агенти от различни агенции, е бил именно еврейският магазин според кмета на града. Основание за тези заключения са записи от охранителни камери, които показват, че заподозрените са подминали хора по улицата и са открили огън по конкретния супермаркет.

Разследващите все още официално не са обявили мотива за стрелбата, като по-рано заявиха, че сградата е била избрана случайно. В сряда официални анонимни източници са заявили за АП, че се разглеждат възможни връзки между нападателите и организация с членове, които са против евреите. 

При стрелбата загинаха двамата заподозрени, трима в магазина и един полицай. Шефът на полицията в града казва, че униформените са били подложени на продължила часове престрелка. 

Заподозрени са 47-годишният Дейвид Андерсън и 50-годишната Франсин Граам. Двамата са главни заподозрени и за смъртта на мъж, чието тяло е било открито в багажник на кола през уикенда. 

"Вашингтон Поуст" информира, че Фулъп, кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и лидери в еврейската общност в региона са убедени, че случилото се е антисемитска проява. 

За де Блазио нападението “потвърждава, че разрастващият се модел на придружен с насилие антисемитизъм се е превърнал в криза за нацията".

“Историята ни учи да вземаме тези предупредителни сигнали насериозно,” допълни де Блазио.

По време на отбелязване на еврейския празник Ханука президентът Доналд Тръмп заклейми нападението. 

“Америка скърби с едно сърце за отнетите животи. С един глас ние се заричаме да сринем чудовищното зло, наречено антисемитизъм независимо кога и къде се появява,”  каза Тръмп. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна