Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

В интервю за "Труд" енергийният експерт проф. Атанас Тасев предупреждава "Оставаме без ток след 5 години". Това е заради нови еконорми, приети и изисквани от Европейската комисия. През 2025 година България трябва да спре топлоелектрическите си централи и газоподаването. Проф. Тасев подчертава, че закъсняваме с механизма за капацитет.

"Труд" предлага коментар по темата, озаглавен, "Руските въглища превръщат политиката на Европейския съюз за климата във фарс". Коментарът е от руско издание, в него се прогнозира, че политиката по климатичните промени на , цитирам, "самоуверения" Брюксел няма да бъде последвана от други страни и че така няма да бъде спряно глобалното затопляне и дори няма да има осезаем ефект върх температурата на Земята.

"Вакуумирано месо от Пиренеите ни заля за празника", съобщава "Телеграф". Пържолата за Коледа ще е от Барселона. Скъпото свинско месо влияе и върху цените на останалите храни, необходими за трапезата на Рождество Христово.

Водата поскъпва от 1 януари с до девет процента, информира "Телеграф". Най-високо е увеличението на цената в Кърджали. Дори и в Перник, въпреки режима, хората ще плащат повече за вода от догодина с над три на сто.

"МВР прати жандармерия срещу кметове в Перник", пише "Сега". Обхванатите от водната криза населени места са пред бунт заради бездействието на управляващите. Започват прокурорски проверки по опазване на обществения ред.

"Сега" пише на първа страница "Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно". Финансовото министрество и общините гласят осъвременяване на данъчните оценки на имотите, пояснява вестникът. От данъчната оценка все още зависи и таксата смет, припомня изданието.

Според "Монитор" данъчните оценки ще са по нови критерии от 2021 година. Районирането на имотите ще оказва влияние на ставката. Такса смет ще е според количеството на произведения отпадък, но това се отлага за 2022 година, пояснява вестникът.

"Дума" съобщава от първа страница "Нови данъчни оценки на имотите ни от догодина". Сдружението на общините предлага критерии за оценка на сградите, след което масово ще се повишат местните данъци, пише опозиционното издание.

"24 часа" търси новата национална цел на България, информира вестникът на първата си страница. Цитирани са видни българи, които призовават управляващите да привличат както хора, така и капитали.

България е последна в Европейския съюз по дигитална икономика, информира "Монитор". В света сме на 58-ма позиция по този критерий. Основната причина е липсата на кадри, показват данните от конференция за малкия и среден бизнес.

Още една класация в пресата днес - "Земя" пише на първа страница "София трета в света по мръсен въздух". Европейската агенция по околна среда определя ситуацията като опасна за здравето ни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна