Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция на тема „Отворените данни - предизвикателства и възможности за развитие“ в София

В София се провежда конференция на тема „Отворените данни - предизвикателства и възможности за развитие“. Събитието е организирано от администрацията на Министерския съвет в партньорство с Държавната агенция „Електронно управление“.
Светлогор Киров, началник-отдел „Данни“ в Държавната агенция „Електронно управление“ сподели в аванс за БНР:

„Справяйки се с предизвикателства, ние ще можем да се развием и да използваме всички възможности, които да покажем напред".

Порталът за отворените данни съдържа информация в 14 теми, сред които „Образование“, „Околна среда“, „Енергетика“, „Транспорт“, „Региони“ и „Градове“ с над 9000 набори от данни, публикувани от над 500 организации, допълни той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

„Порталът лесен за употреба и през мобилен телефон. Той е свободно достъпен. Регистрираните потребители са най-вече потребители от администрациите и организациите, които публикуват данни. Порталът се посещава и използва от десетки хиляди потребители месечно. В това число влизат граждани, медии, администрация, бизнес, научни среди“.

Стартирала е и инициатива за насърчаване на използването на данните на портала сред студенти, които могат да ги използват за своите учебни разработки и проекти.

„Планираме да засилим и механизма за обратна връзка, и да измерим по определени критерии повторното използване на данните от бизнеса. Както знаем, данните са един от основните двигатели за икономически растеж в световен план. Това би спомогнало много за развитието на страната в световен мащаб … Искам да направим и възможност за измерване на ефективността на публичните политики. По отношение на бизнеса, конкретна полза е иновацията“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна