Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2019-та – необичайна, но същевременно добра година за българския туризъм

България очаква 1.6 милиона чужди туристи в рамките на зимния сезон

Настоящата година е сравнително добра за българския туризъм. Това е годината с най-много доволни туристи в страната. Една от причините за това е по-малкият брой летуващи по Черноморието, отколкото в предходната година. Освен това се радвахме на много хубави месеци и една прекрасна есен, за разлика от предишни години когато дъждове, бури, наводнения, отнесени плажни ивици и човешки жертви се отразиха върху отрасъла. В края на Октомври отчитаме 95000 повече чуждестранни посетители в сравнение с 2018-та, което означава, че по никакъв начин туризмът не върви надолу, тъй като основният параметър – брой туристи се движи добре, заяви за Радио България директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов и добави:


Приходите от туризъм тази година са около 4% повече спрямо 2018-та. Това се дължи на ръста на цените и на разнообразяване на предлагането на туристическия продукт. Действително стартирахме годината с притеснение поради връщането на Турция, Египет и Тунис като конкурентни пазари. При средно около 35-36 милиона чужди туристи посещаващи Турция на година, през 2019-та техният броя ще надхвърли 50 милиона, което означава, че тази страна работи много интензивно за привличането на туристи. Всички останали дестинации също се конкурираха много силно. В същото време фалитът на Томас Кук се отрази негативно в края на сезона не само на България, но и на другите дестинации. Така че годината беше необичайна, но в същото време добра.

Според Румен Драганов все още не се знае с точност какво е финансовото отражение на фалита на Томас Кук върху българския бизнес – хотелиери, летищни оператори, хранителна индустрия и прочее, защото процесът на предявяване на искове към туроператорите от конгломерата Томас Кук ще отнеме година или повече. Предварителните данни на български хотелиери сочат, че щетите се движат между няколко хиляди и 1.5 милиона евро за отделните бизнес субекти в страната. Ще успее ли догодина България да компенсира бройката на чуждестранните туристи през други туроператори?

Животът продължава. Нито един от няколкото милиона туристи, клиенти на Томас Кук няма да се откаже от живота. Те ще продължат да пътуват и въпросът е кой точно и по какъв начин ще замести този туроператор. Това, което със сигурност може да кажем е, че много силно ще се намесят онлайн туроператорите и всички дигитални платформи, които изместват традиционните туроператори. Но и големите европейски туроператори, които са около 350, ще продължат да работят с дестинации като България. Аз лично не виждам някаква сериозна щета вследствие на оттеглянето на такъв голям туроператор.

Очаква се около 3% ръст на влезлите в страната туристи през предстоящия зимен сезон, каза Румен Драганов и допълни:

Ние имаме нагласата около 1.6 милиона чужденци да посетят страната между 22 декември и 22 март. Около 220 хиляди от тях ще дойдат за ски и сноуборд туризъм. Но точно в този период имаме и много празници, свързани с православния календар и с много други събития като фестивала на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, на който присъстват около 6000 души. Така че има много събития, които се случват извън зимните спортове. Голям брой туристи идват за културен туризъм в градска историческа среда. Това са основно ползвателите на нискотарифните авиокомпании и те са тези, които допринесоха за ръста на българския туризъм през 2019 година. Има спад на пътуванията през летищата Варна и Бургас, но в същото време отчитаме ръст на пътниците на летище София и нови полети до столицата. Културният туризъм в градска и историческа среда, балнео и СПА туризмът, ловният, екстремният, селският, кулинарният, алтернативният и младежкият туризъм са тези, които привличат туристи към България.

Снимка: tourismboard.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени