Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: В правилника на ПГ на БСП няма партийни наказания

Манол Генов: Това е поправителен изпит за Цацаров

| обновено на 12.12.19 в 18:20

В правилника на парламентарната групата на БСП не са предвидени партийни наказания, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод 27-те депутати, гласували „за“ кандидатурата на Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия.

Нинова призова депутатите, подкрепили кандидатурата на Цацаров, да си понесат отговорността:

„Това е техен избор и си носят отговорност за този избор. Да излязат и да обяснят защо са направили този избор и са решили да гласуват така. Нямаме разписано в правилника за работа на групата партийни наказания“. 

Лидерът на БСП потвърди за разделение в парламентарната група и в Националния съвет, но отрече за разцепление в партийните структури.

На пленума на социалистите в събота трябва да бъдат приети правилата за пряк избор на председател на партията, както и да се вземе политическо решение по всички предложения за промяна в съдебната система, подчерта Корнелия Нинова:

„Това на правителството с независимия прокурор, който трябва да наблюдава главния и да го контролира, това на президента за промяна в конституцията, нашето предложение за съдебен контрол върху актовете на главния прокурор“.

БСП ще се включи в консултациите при президента за мястото на прокуратурата, поясни още Нинова.

По-рано днес зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов заяви, че въпросът за партийни наказания ще бъде разгледан на Националния съвет на БСП в събота.

Той припомни, че решението на групата на левицата е било поддръжниците на избора на Сотир Цацаров да изкажат мнението си в зала, но да гласуват по съвест, като се съобразят с решението на мнозинството.

„Дадохме възможност на хората, които мислят по друг начин, да се възползват от правилника за организация и дейност на Народното събрание и да излязат от трибуната на НС, да заявят обратната позиция и да направят така, както преценят, че е правилно. Позицията е за неподкрепа на кандидатурата на г-н Цацаров, както и на другата кандидатура“.

Един от гласувалите за Цацаров е пловдивският депутат Георги Търновалийски, който беше шеф на НАП-Пловдив, когато главният прокурор бе председател на Пловдивския окръжен съд.

„Да, имаше такова решение, само че съобразно нашия правилник, тези, които изразят лична позиция, аз такава съм изразил пред групата, имат право да гласуват така, както са решили. Аз съм изразил своята позиция и съм гласувал „за““, обясни Търновалийски.

Друг от подкрепилите Цацаров е депутатът от БСП Манол Генов. В интервю за предаването „12+3“ той обясни решението си:

„Аз гласувах „за“, не че изпитвам някакво страхопочитание към г-н Цацаров кой знае какво, но в крайна сметка трябва да има такъв орган, който да си върши работата. От експозето на г-н Цацаров видях, че той предвижда сериозни реформи в тази комисия. Комисията в изданието й „Пламен Георгиев“ няма да има нищо общо с това, което виждам, че г-н Цацаров планира за нейната бъдеща дейност, за структурата й и начина, по който ще работи. Силно се надявам да не бъде политическа бухалка в ръцете на някого, както имаше такива индикации в началото на нейната дейност“.

Манол Генов подчерта, че е не е взел решението си под страх: „Страх не изпитвам от никой“.

Има член от правилника на НС, където всеки може да вземе решение, различно от политическото, подчерта още депутатът. Той не вижда логика в това да бъде наказан, защото е изразил собствено мнение:

„Аз не съм нарушил решенията на парламентарната група. Това, че някои имат различно мнение и някой се опитва да насажда, че в групата на БСП има разцепление – това не е вярно. Разцеплението го виждат някои хора, които гледат в стола на Корнелия Нинова. Никой от тези 27 души, подкрепили Цацаров, не се е вторачил в нейния стол или ще бъде против някакво друго партийно решение“.

Все пак Манолов смята, че изборът на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия е бил предизвестен. „Въпреки критиките към него като главен прокурор, това му дава шанс – един вид поправителен изпит“, отбеляза депутатът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени