Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаос във Франция, стачките продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция стачките срещу пенсионната реформа продължават въпреки вчерашното изявление на премиера Едуар Филип, който изясни плана за универсална пенсионна система и направи някои отстъпки.

Хаосът в транспорта във Франция продължава, Париж отново осъмна в километрични задръствания и почти без метро, подобно е положението и из страната, железничарите подновиха стачката с намерението да не спират до Коледа, както се закани един от основните профсъюзни лидери.

"Социална реграсия", "прекрачена червена линия" - това са оценките сред синдикатите за вчерашното изявление на премиера Едуар Филип, който изложи плана за универсална пенсионна система, като направи редица отстъпки относно поколението, засегнато от реформата и тежките и рискови професии.

"Вратата ми е отворена за диалог" - заяви снощи премиерът.

Днес министърът на икономиката обеща преговори по спорните точки от реформата и прикани да се излезе от логиката на конфликта.

В отговор недоволните от реформата планират нов ден на протестни демонстрации на 17 декември. Според последното проучване на БФМТВ 54% от французите продължават да подкрепят стачката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени