Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Африканката“ на Майербер в Стара Загора

Вторият спектакъл е на 13 декември

БНР Новини
Вера Немирова
Снимка: БГНЕС

С премиера за България на операта „Африканката“ беше открито на 22 ноември юбилейното шестдесето издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, с костюми и декори от „Дойче опер“ Берлин. През 2015 в „Дойче опер“ Вера Немирова поставя „Васко да Гама“, първата версия на „Африканката“, с Роберто Аланя в заглавната роля. 

Вера предлага на новия (тогава) директор на Старозагорската опера Огнян Драганов и на артистичния директор Веселина Кацарова да реализира операта на Майербер при тях и се застъпва за предоставяне на постановката. Договорът за пренасяне на продукцията е подписан, но решават да изчакат, за да бъде стабилизиран театърът, който тогава е в криза. 

Така стигат до датата 22 ноември 2019 г. Сценография е на Йенс Килиан, а костюмите на Мари Терез Йосен, диригент е Ивайло Кринчев. На премиерата главните роли изпълниха Беса Лугичи – Инес, Даниела Дякова – Селика, Инквизиторът и Великият жрец – Ивайло Джуров, Васко да Гама – Даниел Магдал, Нелюско – Крум Гълъбов.

Вторият спектакъл е на 13 декември. Ролята на Васко Да Гама ще изпълни Ивайло Михайлов, а Селика ще бъде Русалина Мочукова. Останалите изпълнители ще бъдат същите от премиерата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени