Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севдалина Войнова:

С политиките на местно ниво се реализира интеграцията и реалната промяна

Снимка: БГНЕС
Една сентенция казва, че "властта може да прави само това, което е разрешено със закон, а гражданите могат да правят всичко, което не е забранено от закона", посочи пред Радио София Севдалина Войнова от Асоциацията за развитие на София. Между тези две понятия, обаче, има една голяма празнина, която създава място за много инициативи, пилотни действия и иновации.

Преди години гражданското участие в местната власт до голяма степен е било формализирано и самите граждани не са имали, приемайки че са ограничени и играят по правилата на администрацията. С течение на времето разбирането за гражданско участие е претърпяло значително развитие, като са се появили много интересни граждански инициативи, довели до сериозни резултати - в областта на почистването, залесяването, но и не толкова известни примери като факта, че някои средни училища в София провеждат практиките си като правят нещо добро за града.

Същевременно има тенденция гражданите да възприемат местната власт донякъде като свой враг и да се дисоциират от нея. Хората не виждат директната връзка с тези, които избират и чиято заплата плащат, отбеляза Войнова. Тя добави, че равнището на доверие е много важен фактор. Проведено европейско проучване за доверието между различните държави показва, че най-голямо доверие има между две скандинавски държави - Дания и Швеция. По-интересно в случая е, че ако в целия Европейски съюз имаше същото ниво на доверие, то неговият брутен вътрешен продукт щеше да се увеличи неколкократно. Друг важен фактор е работата с млади хора, все още необременени от недоволството на възрастните. Затова и намеренията на новия Столичен общински съвет включват много по-засилена младежка политика със съответните инструменти за насърчаването й.

Всички европейски политики напоследък започват да се прилагат на местно равнище, защото именно там се осъществява реалната интеграция и реалната промяна в какъвто и да е аспект. Чрез усилията на Столичната община и на Асоциацията за развитие на София вече са представени и пред Европейския комитет на регионите интересните мерки за интегриране на гражданите на трети страни на местно равнище, в които се набляга на социалната спойка или кохезия.

София е град, който дава много възможности за инициатива и добри идеи. Всяко нещо започва с първа крачка и трябва да сме готови да я направим, категорична е Севдалина Войнова.

Асоциацията за развитие на София е организация, която помага за взимането на решения по въпроси, за които Столичният общински съвет няма достатъчно ресурси. Тя изготвя изследвания и анализи за различни политики и работи за изграждане на европейски партньорства. Третата насока в работата на асоциацията е по-доброто общуване на местната власт с гражданите, бизнес средите, чужденците, академичните среди и др. През деветте години, в които съществува Асоциацията за развитие на София, са били реализирани различни проекти на теми от стратегия за уличното осветление до социално предприемачество, от кръгова икономика до интеграция на граждани от трети страни.

Повече подробности за местните политики и социалната интеграция - в интервюто на Лили Големинова със Севдалина Войнова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени